Strani

ponedeljek, 10. oktober 2011

Moja bralna torbica...


... je nov projekt naše knjižničarke, pri katerem imam prste tudi jaz :)
V lanskem letu sva skupaj zasnovali nov bralni projekt za prvo triletje. Da bodo otroci projekt lažje in rajši "posvojili", sem jih vključila že v izdelavo torbic - vse poslikave so prispevali moji drugošolci. V želji, da bi bile torbice čimbolj njihove, sem si zamislila, da jih zanje sešijejo starejši učenci / učenke pri krožku šivanja, ki sem ga vodila. Na koncu je izpadlo, da se je vpisala ena sama devetošolka, s katero sva šivanje bralnih torbic zastavili kot celoletni projekt. Za nagrado in vzpodbudo pa sva najprej po njenih željah izdelali torbo samo zanjo. Tu je nekaj slik, na koncu pa prilagam še besedilo Bralnim torbicam na pot,
 ki ga je sestavila Sabina.








Slike so prišite tako, da jih lahko listamo kot knjigo:




Bralna torbica bo združevala otroke in starše na nekoliko drugačen način in jih hkrati povezovala s knjižnico. Skupaj z učenci knjižničarskega krožka bomo pripravili Bralno torbico za vsak oddelek od 1. do 3. razreda, v katero bomo dali eno pravljico slovenskega avtorja, eno knjigo po njihovem izboru, zbirko otroških pesmic in strokovni članek za starše ter priložili še kakšen praktični nasvet za ustvarjanje in pogovor ob knjigi. Z učiteljicami se bomo predhodno dogovorili o tem, kako bo bralna torbica potovala od učenca do učenca (žreb ali abecedni vrstni red). Starši in otroci bodo imeli teden dni časa za prebiranje knjig in zbiranje vtisov, ki jih bodo lahko na kratko zapisali v (Črvičkov-1.r, Medvedkov-2.r in  Mucin-3.r) dnevnik. V ta brezčrtni zvezek bodo učenci poleg vtisov ustvarjali še pobarvanko, ki jo bomo ob koncu projekta razmnožili in razdelili vsem učencem v spomin. Vsako sredo bo učenec vrnil bralno torbico in svojim sošolcem ter učiteljici pripovedoval o vsebini knjig, o dogodivščinah in ustvarjanju ob knjigi.

lpd


2 komentarja:

  1. Tole je pa takooo čudovito delo.Ustvarjalno in domišljije polno :) .
    Edino res žalostno,da se je za to odločila samo ena deklica :( .

    Vendar sta naredili delo,ki je vredno posnemanja.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Veš, fino je videt te otroke, ki pri drugih vidijo torbice - skačejo od navdušenja, ker drugi vidijo in uporabljajo njihove izdelke. Se dostikrat nasmejem ;). Pa še problemov z motivacijo nimam - vsi hočejo vedno sodelovat pri vsem, ker vidijo rezultate svojega truda.

    OdgovoriIzbriši